W rozstrzygniętym z początkiem roku konkursie „Ratuję, nie marnuję” zwyciężyły 3 szkoły, które w swoich działaniach najbardziej wyróżniły się na tle pozostałych zgłoszeń. Jedną z nich jest Szkoła Podstawowa nr2 z Oddziałami Integracyjnymi im. Janusza Korczaka w Błoniu, która zajęła II miejsce.
Zadanie konkursowe polegało na zorganizowaniu w szkole obchodów Światowego Dnia Żywności i stworzenia relacji z tego dnia. Szkoła Podstawowa z Błonia przygotowała program artystyczny, gdzie dzieci z dużym zaangażowaniem wcieliły się w role warzyw i owoców: były tańce, wiersze i piosenki. Co więcej, dekoracja przedstawienia, czyli owoce i warzywa, zostały później wykorzystane na drugie śniadanie.
Nagrodami w konkursie są bony pieniężne oraz warsztaty z edukatorami Banków Żywności dla każdej ze szkół.
Konkurs organizowany był w ramach IV edycji programu edukacyjnego „Od uprawy do potrawy”.
Do programu może dołączyć każda szkoła podstawowa oraz placówka Towarzystwa Przyjaciół Dzieci w Polsce, zakładając Klub Niemarnowania, który będzie szerzył wśród społeczności szkolnej idee niemarnowania żywności i zdrowego odżywiania. Klub Niemarnowania to grupa od 3 do 30 uczniów, których zadaniem jest promowanie w szkole idei niemarnowania żywności i tłumaczenie, z czym związany jest problem wyrzucania jedzenia. Dodatkowo program gwarantuje zarejestrowanym nauczycielom darmowe materiały edukacyjne do pobrania, na bazie których mogą poprowadzić swoje zajęcia. Seria kreatywnych 19 scenariuszy lekcji i gra planszowa pozwalają w ciekawy sposób nauczyć się nowych tematów z zakresu zdrowego i racjonalnego odżywiania. Ułatwiają one uczniom praktyczne wykorzystanie zdobytych umiejętności w przyszłości.
Więcej informacji o programie znajduje się na stronie programu: www.oduprawydopotrawy.pl.